Achillespeesklachten

Achillespeesklachten? Een achillespeesblessure, ook bekend als achilles tendinopathie, veroorzaakt pijn in de achillespees als gevolg van een verminderde structuur van de peesvezels. Deze blessure ontstaat vaak door overbelasting en komt veel voor bij mensen die veel sporten of bewegen. Verschillende factoren, zoals een verkorte kuitspier, een afwijkende voetstand en een onjuiste trainingsopbouw, kunnen het risico op achillespeesklachten verhogen. Deze factoren moeten worden behandeld om de klachten te verminderen. Als het hielbeen niet recht staat, ontstaat er een hoek tussen het hielbeen en het onderbeen, wat resulteert in een ongelijke verdeling van de druk op de achillespees. Door de voet te corrigeren met podotherapeutische zolen kan de registerpodoloog de druk beter verdelen en zo de achillespees ontlasten. 

Oorzaken van Achillespeesklachten

De oorzaak van achillespeesklachten kan worden onderverdeeld in intrinsieke en extrinsieke factoren. Intrinsieke factoren hebben betrekking op persoonsgebonden kenmerken, zoals geslacht, gewicht en voetstand. Extrinsieke factoren zijn externe invloeden, waaronder schoeisel, de ondergrond waarop u loopt en de intensiteit van de training. Vaak zijn het combinaties van verschillende factoren die tot klachten leiden. Bijvoorbeeld te snel lopen zonder voldoende opbouw van de training, het op- en aflopen van heuvels en het dragen van versleten hardloopschoenen kunnen allemaal bijdragen aan klachten. Wij zoeken altijd naar de oorzaak van de klachten.

Soorten Achillespeesblessures

Pijn achillespees bij het wandelen

Pijn in de achillespees tijdens het wandelen is vaak het gevolg van een overbelastingsblessure, waarbij de klachten geleidelijk toenemen. In het beginstadium ontstaat meestal irritatie bij het opstaan, gevolgd door ochtendstijfheid na enkele dagen. In dit stadium ervaren de meeste mensen nog geen problemen tijdens het wandelen. Echter, door overmatige belasting tijdens het wandelen kunnen de klachten toenemen, waardoor op den duur pijnloos wandelen niet meer mogelijk is. Op dit punt kan de achillespees ook verdikt, rood en warm aanvoelen. Een registerpodoloog kan een uitgebreid onderzoek uitvoeren en adviseren welke wandelschoenen geschikt zijn voor uw voettype. Daarnaast kunnen rekoefeningen worden aanbevolen om klachten te verlichten of te voorkomen.

Last van de achillespees na sporten

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen en is de grootste pees in ons lichaam. Het speelt een cruciale rol bij lopen, hardlopen en activiteiten zoals springen en sprinten. Tijdens sportbelasting kan de kracht op de achillespees oplopen tot 4 tot 7 keer het lichaamsgewicht, wat kan leiden tot veel voorkomende achillespeesklachten bij sporters. Pijn tijdens of na de sportbelasting is vaak voelbaar halverwege de achillespees, en soms kan er ook een zwelling optreden. Klachten aan de achillespees na het sporten kunnen zowel bij jongeren als ouderen voorkomen. 

Achillespeesklachten bij hardlopen

Tijdens het hardlopen wordt de achillespees blootgesteld aan 4 tot 7 keer extra kracht, wat het vatbaar maakt voor blessures. Klachten aan de achillespees kunnen zowel tijdens als na het hardlopen optreden. Soms verschijnen de klachten pas de ochtend na het hardlopen, vaak met stijfheid van de achillespees en/of pijn ongeveer 6 centimeter boven het hielbeen. Verschillende factoren, zoals de stand van de voeten, het type ondergrond, het schoeisel en de trainingsintensiteit, kunnen bijdragen aan achillespeesklachten door het hardlopen. Een registerpodoloog kan door middel van een grondig onderzoek de oorzaken van de klachten vaststellen en een behandelplan opstellen om de achillespeesklachten te verminderen. 

Achillespeesklachten bij fietsen

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen en is de grootste pees in ons lichaam. Tijdens sportbelasting kan de kracht op de achillespees oplopen van 4 tot 7 keer het lichaamsgewicht, wat veel achillespeesklachten bij sporters veroorzaakt. Zelfs tijdens het fietsen wordt er aanzienlijke kracht op de achillespees uitgeoefend, vooral bij gebruik van klikpedalen. Een belangrijke oorzaak van achillespeesklachten tijdens het fietsen is een verkeerd afgestelde fiets. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de fiets correct is afgesteld op de stand van uw lichaam om de kans op blessures te verminderen. Daarnaast kan een foutieve voetstand de achillespees al op spanning zetten, waardoor deze gevoeliger wordt voor blessures tijdens het fietsen. 

Symptomen van Achillespeesklachten

Pijnklachten aan de achillespees kunnen variëren, maar vaak ontstaat er een lichte pijn na de training die geleidelijk erger wordt. Ook kan er heftige pijn in de pezen ontstaan ongeveer een uur na de training. Andere mogelijke klachten zijn een stijf gevoel in het onderbeen en zwelling. Als u last heeft van een van deze klachten, is het raadzaam om contact met ons op te nemen.

Behandeling van Achillespeesklachten

Bij ons begint het behandeltraject altijd met een onderzoek naar de oorzaak van de klachten. Voor sporters, waar deze blessure vaak voorkomt, wordt een sporttherapeutisch onderzoek uitgevoerd. Daarnaast speelt de registerpodoloog een adviserende rol, waarbij advies wordt gegeven over het dragen van geschikt schoeisel, de belasting van de achillespees en de mogelijke doorverwijzing naar een fysiotherapeut, aangezien oefeningen vaak nodig zijn bij achillespeesklachten. Als een afwijkende voetstand en -dynamiek medeoorzaken zijn van de klachten, kan ervoor worden gekozen podotherapeutische zolen aan te meten om de klachten te verhelpen of te verminderen. Deze zolen corrigeren de voetstand naar de meest optimale positie. 

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.