Hamstring letsel

Hamstring letsel? Een hamstringblessure treedt op wanneer de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen (m. Biceps Femoris, m. Semitendinosus en m. Semimembranosus) beschadigd raken. Deze spiergroep is verantwoordelijk voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Bij een hamstringblessure ervaar je vaak een plotselinge, scherpe pijn in het bovenbeen. De pijn kan verergeren bij bewegingen zoals het buigen of rekken van het been. Er zijn verschillende graden van hamstringblessures:

  • Graad 0: Weinig tot geen pijn gedurende de dag, soms wat gevoelig tijdens het sporten, zonder beschadiging van de spiervezels.
  • Graad 1: Licht ongemak bij het buigen van het been, geen zwelling, lichte gevoeligheid op de blessureplek, dagelijkse activiteiten zijn mogelijk, lichte beschadiging van de spiervezels.
  • Graad 2: Zwelling of verkleuring op de pijnplek, pijn bij buigen van de knie, belemmering bij wandelen en fietsen, aanzienlijke beschadiging van de spiervezels.
  • Graad 3: Ernstige pijn bij lopen, mogelijk zwelling en blauwe plek, volledige scheuring van de spier. Raadpleeg in dit geval een huisarts.

Oorzaken van Hamstring letsel

Een hamstringblessure ontstaat vaak plotseling (acuut) door herhaalde overbelasting, wat kan leiden tot overrekking of inscheuring van de spiergroep. Dit soort letsel komt vaak voor bij sporters zoals atleten, voetballers en hockeyers. Langdurige belasting kan minuscule scheurtjes in de spier veroorzaken, waardoor de spier gevoeliger wordt voor blessures, vooral als er niet voldoende tijd is voor herstel. Daarnaast kan een hamstringletsel ook geleidelijk ontstaan, wat wordt beschouwd als een chronische hamstringblessure. In dit geval zijn de klachten minder duidelijk aanwezig dan bij een acuut letsel.

Symptomen van Hamstring letsel

Een veelvoorkomende klacht bij korte hamstrings is een zeurende pijn in de bilregio en aan de achterzijde van het bovenbeen. Deze pijn kan zelfs uitstralen naar de knie. De klachten treden vaak op tijdens het belasten van de spieren, zoals tijdens of na het hardlopen. Mensen kunnen ook een verkrampend gevoel ervaren aan de achterzijde van het bovenbeen en krachtverlies. Korte hamstrings kunnen pijn veroorzaken in de heupen en de onderrug. De oorzaak van korte hamstrings is vaak een gebrek aan beweging, waardoor de spieren verkorten en spanning in de hamstrings ontstaat.

Hamstringblessure bij voetballers

Een hamstringblessure is de meest voorkomende bovenbeenblessure bij voetballers. Eenmaal een hamstringblessure gehad vergroot de kans op herhaling. Meestal treedt een hamstringblessure acuut op, bijvoorbeeld tijdens het aanzetten van een sprint of bij het schieten van de bal. Dit gaat vaak gepaard met een scherpe en korte pijn, en er kan sprake zijn van beschadiging of verrekking van spiervezels. Het herstel van een hamstringblessure bij voetbal kan lang duren. In eerste instantie is rust noodzakelijk om het spierweefsel te laten herstellen. Vervolgens wordt, op geleide van de pijn, langzaam begonnen met het belasten van de spier om deze weer op te bouwen. Een sportfysiotherapeut kan hierbij goede begeleiding bieden. De terugkeer naar voetbal hangt af van factoren zoals het opgebouwde hardloopschema, kracht, coördinatie en sprongkracht.

Behandeling van Hamstring letsel

Uw registerpodoloog kan met rek- en krachtoefeningen het genezingsproces van de spier bevorderen en de spier weer sterker maken. Daarnaast kan de registerpodoloog controleren of er sprake is van een afwijkende voetstand die de krachtwerking op de hamstring kan beïnvloeden. Indien nodig kunnen corrigerende steunzolen worden gemaakt om dit te verbeteren.

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van Hamstring letsel te verminderen?

Bij een hamstringletsel is het belangrijk om een tijdje te stoppen met sporten, zodat de spier de kans krijgt om te herstellen. Gedurende de eerste paar dagen is rust noodzakelijk, eventueel kan de hamstring gekoeld worden en een drukverband worden aangelegd. Ook kunnen pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen worden ingenomen om de pijn te verlichten. Na verloop van tijd kunt u de spiergroep voorzichtig weer gaan belasten.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.