Kuitklachten

Bij kuitklachten wordt de pijn aan de achterzijde van het onderbeen gevoeld. Er zijn diverse factoren die pijn in de kuiten kunnen veroorzaken. Als er pijn in de kuit is zonder roodheid of zwelling, ligt de oorzaak vaak bij overbelasting of een verhoogde spierspanning van de kuitspieren. Dit komt vaak voor bij mensen die veel bewegen of sporten, zoals hardlopers die een grotere kans hebben op het ontwikkelen van kuitklachten. Behandelingen hiervoor kunnen bestaan uit rekoefeningen, podotherapeutische zolen, rust en fysiotherapie. Andere oorzaken van kuitklachten waarbij het been dik en/of rood is, kunnen vocht in het been, een zweepslag, een trombosebeen of een Bakerse cyste zijn. In deze gevallen is het raadzaam een huisarts te raadplegen. 

Oorzaken van Kuitklachten

In elk menselijk lichaam zorgt de achillespees voor de verbinding tussen het hielbeen en de kuitspieren. Kuitspieren zijn van nature sterk, waardoor de trekkracht op de achillespees aanzienlijk toeneemt, vooral bij zware belasting. Om blessures te voorkomen, is het essentieel dat de trekkracht gelijkmatig over de verschillende pezen wordt verdeeld. Wanneer de stand van uw hielbeen afwijkt, wat betekent dat uw hielbeen niet recht staat, kan de achillespees aan de ene kant meer belasting ervaren dan aan de andere kant. Dit kan leiden tot overbelasting van de kuitspier. Als de overbelasting lang aanhoudt, kan zelfs een ontsteking ontstaan. Met name door de verkeerde stand van het hielbeen kunt u pijn in de kuitspier ervaren.

Symptomen van Kuitklachten

De pijnklachten aan de kuitspier variëren afhankelijk van de blessure. Veel voorkomende blessures bij sporters, zoals hardlopers, omvatten stijfheid, kramp, een spierscheuring, een zweepslag of een verrekking van de spier. U kunt een lichte blessure oplopen waarbij u slechts last heeft van stijfheid. Stijfheid kan doorgaans goed worden verholpen met rekken. Ernstigere klachten zijn een zweepslag of een spierscheuring, die bij veel sporters voorkomen, niet alleen bij hardlopers. Als u last heeft van deze klachten, neem dan contact op met onze specialisten voor een passende behandeling.

Behandeling van Kuitklachten

Dankzij de jarenlange ervaring van Podotherapie Hermanns zijn wij in staat u een eerlijk en persoonlijk advies te geven. We stellen altijd een volledig maatwerk behandelplan op dat volledig is afgestemd op uw pijnklachten. Onze specialisten zijn continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied, zodat wij u optimaal van dienst kunnen zijn.  

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.