Scheenbeenirritatie

Scheenbeenirritatie? Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) is een overbelastingsblessure van het scheenbeen. Vroeger werd dit vaak "shin splint" genoemd. Deze aandoening ontwikkelt zich wanneer er te veel druk op het scheenbeen wordt geplaatst. De spieren die zich aanhechten op het scheenbeen (m. Soleus, m. Tibialis Posterior en m. Flexor Digitorum Longus) kunnen een stressreactie teweegbrengen op het bot. Deze klacht komt met name voor bij hardlopers, militairen en bij sporten waarbij veel gesprongen wordt, zoals bij volleybal, basketbal en turnen.

Er zijn verschillende risicofactoren voor MTSS, zoals een afwijkende voetstand, overgewicht en een verminderde beweging in de heup. Pijn komt voor aan de binnen- en de voorkant van het scheenbeen. In het beginstadium trekt de pijn meestal weg na de warming-up en begint opnieuw na de training. Soms is er zwelling te zien op de pijnlijke plek. Er zijn verschillende behandelingen. Het is belangrijk de sportactiviteiten aan te passen aan de klachten. Daarnaast zijn oefeningen voor de spieren in het onderbeen en de heup belangrijk. Indien er een afwijkende stand van de voet is, zijn podotherapeutische zolen aangeraden.

Oorzaken van Scheenbeenirritatie 

Als u last heeft van springschenen, ervaart u een stekende, zeurende pijn aan de binnenkant van uw scheenbeen. De ergste pijn doet zich voor in het onderste deel van uw scheenbeen, vooral op het bot. De pijn treedt op tijdens het sporten, zoals hardlopen, springen en tennis. Vaak treden de klachten op aan het begin van de sportactiviteit en na afloop ervan. Bij ernstigere vormen van shin splints kunt u ook pijn ervaren tijdens het sporten.

Uw registerpodoloog zal onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van de klacht. Als dit te maken heeft met O-benen of overpronatie (naar binnen vallende voeten), kunnen corrigerende zolen worden gemaakt. Daarnaast kan deze voetprofessional advies geven over de belasting tijdens het sporten en een gedegen schoenadvies verstrekken.

Symptomen van Scheenbeenirritatie

Mensen ervaren bij lumbago een plotselinge, scherpe pijn in de onderrug, vaak met uitstraling naar de billen en het bovenbeen. Dit kan gepaard gaan met stijfheid in de rug, en soms worden ook krampen in de onderrug gevoeld.

Behandeling van Scheenbeenirritatie

De sporter begint meestal automatisch met een rustperiode, maar merkt dan vaak dat de klachten terugkeren bij het hervatten van de sport zonder aanvullende behandeling. De registerpodoloog zal, vanwege de veelzijdigheid van het probleem, alle (sport)activiteiten met de patiënt doornemen om een juiste diagnose en behandeling te kunnen bepalen. Mogelijke behandelingen zijn sportzolen, schoen- en/of loopadvies, tijdelijke ontlasting (tape), eventueel in combinatie met fysiotherapie.

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van Scheenbeenirritatie te verminderen?

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat de klachten vanzelf moeten overgaan. Vermijd overmatig, frequent en intensief trainen. Daarnaast is het cruciaal om na elke sportsessie een goede warming-up en cooling-down te doen, aangezien dit de kans op scheenbeenirritatie verkleint. Kies ook voor geschikte sportschoenen die voldoende stabiliteit en schokdemping bieden. Bezoek een speciaalzaak en laat u informeren door gekwalificeerd personeel.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.