Achillodynie

Achillodynie is een blessure van de achillespees. Bij achillespeesklachten ervaart men klachten aan de pees die de kuitspieren met het hielbeen verbindt. Wanneer u last krijgt van uw achillespees is er vaak sprake van een ontsteking, waarbij roodheid, warmte en/of zwelling waarneembaar zijn rond de pijnlijke plek. De pijn komt voornamelijk opspelen na belasting en wordt heviger naarmate er langer rust wordt genomen. Daarnaast voelen de kuiten erg stram aan en heeft u vaak last van startklachten.  

Hoe ontstaat Achillodynie?

Achillodynie wordt vaak veroorzaakt door een foutieve voetstand, waarbij het hielbeen niet recht staat. Hierdoor wordt er aan één kant van de achillespees harder getrokken dan aan de andere kant. Daarnaast kan een achillespeesklacht ook ontstaan doordat u meer bent gaan sporten en de trainingsintensiteit te snel hebt verhoogd.

Welke behandelmethoden zijn er tegen Achillodynie?

Met behulp van podologische zolen wordt de voetstand zo optimaal mogelijk gecorrigeerd, waardoor het hielbeen recht wordt gezet en er dus geen scheve trekkrachten meer op de achillespezen komen. Daarnaast wordt in de zool (tijdelijk) een hakverhoging aan beide zijden verwerkt, waardoor de achillespees minder op rek wordt gebracht en dus meer rust krijgt. Het lichaamszwaartepunt wordt dan naar voren verplaatst. Zodra de achillespeesklacht tot rust is gekomen, wordt de hakverhoging uit de zool gehaald. Hierdoor wordt voorkomen dat de kuitspieren verkorten.

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van Achillodynie te verminderen?

Ten eerste kunt u zelf alvast oefeningen gaan uitvoeren om de achillespees sterker te maken. Een belangrijke oefening hierbij is het oprekken van de kuitspieren.  Ten slotte is het belangrijk dat u het juiste schoeisel draagt. Dit betekent:

  • Het contrefort (hielstuk) dient stevig te zijn.
  • De loopzool van de schoen is stijf en dient alleen te buigen bij de bal van de voet.
  • Draag bij voorkeur tijdelijk een schoen met een lage hak (max. 3 centimeter!). Hierdoor komen er minder trekkrachten op de achillespees. Zodra u de zolen heeft opgehaald, is het raadzaam om een platte schoen te dragen, aangezien de hakverhoging al in de zolen is verwerkt.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.