Botaangroei hielbeen

Botaangroei hielbeen ofwel haglundse exostose betekent een botuitsteeksel aan de achterzijde van het hielbeen. Het is een abnormale botaanwas/botgroei. Mensen met deze klacht hebben ook regelmatig slijmbeursontsteking en achillespeesontstekingen. Met name bij mensen met een holvoet, schaatsers en te strak zittend schoeisel (pumps) krijgen vaak te maken met deze aandoening.

Oorzaken van botaangroei hielbeen

Een exostose op het hielbeen ontstaat door overmatige druk van buitenaf op de achterzijde van dit botstuk, bijvoorbeeld bij schaatsers of mensen die schoenen dragen met een te harde hielkap. Het lichaam reageert hierop door extra bot te vormen.

Symptomen van botaangroei hielbeen

Mensen met deze klacht ervaren een pijnlijke en harde zwelling op de hak, roodheid rondom het hielbeen en vaak een pijnlijke en verdikte achillespees. Verergering van de klachten treedt op bij extra druk op de exostose en bij het dragen van slecht passend schoeisel. Mensen met diabetes of reuma hebben een verhoogd risico op wondvorming.

Behandeling van botaangroei hielbeen

Een Haglundse exostose is eenvoudig te behandelen. Uw registerpodoloog zal in eerste instantie kijken hoe de druk van het hielbeen kan worden verminderd, bijvoorbeeld door de hielkap van de schoen uit te deuken, zodat de exostose er mooi invalt. Hoofdzakelijk wordt er schoenadvies gegeven wanneer er sprake is van een Haglundse exostose. Indien de klachten aanhouden, kan eventueel de schoen aangepast worden, zodat de botaangroei drukvrij wordt gelegd. Ook kunnen er steunzolen worden gemaakt om de rek van de achillespees te verminderen en verdere klachten te voorkomen. In sommige gevallen kan een exostose op het hielbeen operatief worden verwijderd.

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van botaangroei hielbeen te verminderen?

U kunt zelf degelijke schoenen aanschaffen met een zachtere hielkap, zodat er minder druk op het hielbeen komt. Bij een eventuele slijmbeursontsteking en achillespeesontsteking kan er verder worden behandeld voor deze specifieke klachten.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.