Morbus Osgood Schlatter

Morbus Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure van de knie die tijdens de groei optreedt. Hierbij is de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen ter hoogte van de groeischijf geïrriteerd. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij sportende kinderen tussen de 8 en 16 jaar. De pijn bevindt zich net onder de knie die voornamelijk aanwezig is bij het sporten. In rust is de pijn minder. Soms is er ook een zwelling of een verharding aanwezig op de pijnlijke plek. Vaak ontstaat er op deze plek wat meer botweefsel dan normaal, omdat de trekkrachten van de pees op het bot hoog zijn. Wanneer het kind volgroeid is zal de groeischijf zich sluiten. Hierdoor zal de pijn vanzelf weer wegtrekken. Toch kan deze klacht een kind erg beperken. Om klachten te verminderen kan een podotherapeutische zool aangeraden zijn om de spanning van de kniepees op de knieschijf te verminderen. Hiernaast helpt het ook om spierversterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren uit te voeren. 

Symptomen van Morbus Osgood Schlatter

De klachten nemen langzaamaan toe en treden vooral op tijdens en na intensief sporten, zoals rennen, springen en knielen. Er kunnen ontstekingsverschijnselen optreden ter hoogte van de tuberositas tibiae, zoals roodheid, warmte en/of zwelling. De klachten verergeren bij aanspanning van de bovenbeenspieren en bij het strekken van de knie tegen weerstand.

Behandeling van Morbus Osgood Schlatter

Als kinderen last hebben van Osgood Schlatter, is het zeer lastig te behandelen. De klachten zullen pas verdwijnen wanneer de groeischijf gesloten is, wat bij jongens meestal rond hun 17e gebeurt en bij meisjes vaak iets eerder. Tot die tijd kunnen de pijnklachten wel verminderd worden. Door de verkeerde voetstand aan te pakken met podotherapeutische zolen, kunnen de trekkrachten verminderen en zal daarmee ook de pijn verminderen. Ook kan medical taping door een van onze registerpodologen verlichting bieden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van Morbus Osgood Schlatter te verminderen?

Ten eerste is (relatieve) rust belangrijk! Hierdoor kan de pijnlijke aanhechting tot rust komen en beginnen te herstellen. Daarnaast is het raadzaam om de pijnlijke plek te koelen wanneer er sprake is van ontstekingsverschijnselen. Gelukkig verdwijnen deze klachten zodra de groeischijf ter hoogte van de knobbel gesloten is. Helaas kunnen de klachten gedurende lange tijd aanwezig zijn. Maak vandaag nog een afspraak met de registerpodoloog om uw klachten zo snel mogelijk te verhelpen.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.