Bij O-benen staan de knieën naar buiten, waardoor ze verder uit elkaar staan. De mate waarin dit voorkomt kan variëren per persoon. Door de afstand tussen de knieën bij O-benen worden de pezen en spieren aan de buitenzijde van de knie op overmatige rek gebracht. Hierdoor kunnen pijnklachten aan de buitenzijde van de knieën ontstaan.
Een oorzaak van O-benen kan zijn dat de voeten naar buiten gekanteld staan. Doordat de voeten naar buiten gekanteld staan, gaan de knieën ook naar buiten staan. In dit geval is het mogelijk om met podotherapeutische steunzolen de voeten en knieën te corrigeren. Door een verhoging aan de buitenzijde van de steunzool kan de voet meer naar binnen gekanteld worden, waardoor de knieën ook wat meer naar binnen gestuurd worden. Hierdoor komen de voeten en knieën rechter te staan.
Het naar buiten staan van de knieën kan ook te maken hebben met hypermobiliteit. Omdat bij hypermobiliteit de banden en pezen te soepel zijn, kunnen de knieën naar buiten gaan staan. In dit geval is het vaak niet voldoende om met een steunzool te corrigeren, en het is verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Samen met de fysiotherapeut kunt u door middel van oefeningen de spieren van de knieën trainen, waardoor deze sterker worden en de functie van de banden en pezen kunnen overnemen.
De behandeling bij kinderen bestaat uit een correctie van de beenstand, waarbij de groei tijdelijk wordt geremd. Tijdens de operatie wordt aan één kant de groeischijf met een tijdelijk implantaat, de zogeheten flextack, vastgezet. Bij een O-been wordt het implantaat aan de buitenkant van de groeischijf bevestigd. De implantaten worden na een aantal maanden, afhankelijk van de groei, verwijderd. Als een ziekte de oorzaak is, moet indien mogelijk de ziekte zelf behandeld worden. Behandeling O-benen volwassenen Een O-beenstand bij volwassenen kan worden behandeld met een verandering van de beenstand. Tijdens een operatie wordt een wig gezaagd in het bot van het onderbeen. De gecorrigeerde stand van het bot wordt behouden door een speciale titaniumplaat met schroeven. Als het bot helemaal genezen is, kan de plaat uit het been worden verwijderd.
Wanneer u klachten ervaart, kunt u hier ook zelf rekening mee houden door stevige schoenen te dragen. Onder een stevige schoen verstaan we een schoen met een stevige hielomkapping (contrefort) en een stevige loopzool. In vergelijking met een soepele schoen geeft een stevige schoen meer ondersteuning aan de voet. Bij een soepele schoen heeft de voet meer bewegingsvrijheid, waardoor de voeten makkelijker naar buiten kunnen kantelen en de knieën ook meer naar buiten kunnen bewegen. Het is dus mogelijk dat u in een soepele schoen meer klachten ervaart dan in een stevige schoen.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.