Pijn aan de knieschijf

Pijn aan de knieschijf of patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening die het gewricht tussen de knieschijf (patella) en het dijbeen (femur) aantast. Pijn manifesteert zich rondom of achter de knieschijf, vooral tijdens en na belasting. Deze klacht doet zich voornamelijk voor bij jongeren en volwassenen tot 35 jaar. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot het ontstaan van dit syndroom, zoals overbelasting, hypermobiliteit, ongeschikt schoeisel, of statiekafwijkingen zoals X-benen of platvoeten. Vaak spelen meerdere van deze factoren een rol bij de ontwikkeling van het patellofemoraal pijnsyndroom. De behandeling omvat doorgaans diverse aspecten:

  • Balans tussen belasting en belastbaarheid
  • Oefenprogramma om kracht en stabiliteit in de benen te verbeteren
  • Verbeteren van de statiek, bijvoorbeeld met podotherapeutische zolen
  • Schoenadvies

Oorzaken van pijn aan de knieschijf

Een van de oorzaken van het patellofemoraal pijnsyndroom is een afwijkende stand van de knie, bekend als de X-stand van de benen. Bij deze stand draaien de knieën naar binnen tijdens het staan en lopen, vaak gepaard met platvoeten. Door deze afwijkende stand schuift de knieschijf niet goed in de daarvoor bestemde groeve, wat tot klachten kan leiden.

Symptomen van pijn aan de knieschijf

De symptomen van het patellofemoraal pijnsyndroom omvatten doorgaans pijn aan de knie of in dat gebied. De pijn kan aanvoelen als een zeurende of doffe pijn, vooral tijdens intensievere belasting zoals traplopen, fietsen of sporten. Tijdens deze activiteiten neemt de druk achter de knieschijf toe. Andere mogelijke symptomen zijn een gevoel van instabiliteit, zwellingen, verergering van de pijn bij hurken, knielen of langdurig met gebogen knieën zitten, en een knakkend geluid in de knie. De pijn neemt over het algemeen af wanneer de knie wordt gestrekt of tijdens rust.

Behandeling van pijn aan de knieschijf

Tijdens het podotherapeutisch onderzoek beoordeelt de registerpodoloog de stand van de voeten, knieën en benen. Als er een afwijking wordt vastgesteld, kunnen podotherapeutische steunzolen worden aangemeten. Deze steunzolen verbeteren de stand van de voeten tijdens het staan en lopen, corrigeren de stand van de knieën en verminderen daardoor de trekkrachten op de spieren rondom de knieschijf en de druk op de knieschijf zelf. Dit draagt bij aan vermindering van de klachten in de knie. Vaak wordt de behandeling in samenwerking met een fysiotherapeut uitgevoerd om een snelle verlichting van de klachten en een optimaal resultaat te bereiken.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.