Bij Theaterknie of retropatellaire chondropathie wordt het laagje kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf steeds slechter. Dit is het voorstadium van artrose. Deze vorm kent verschillende oorzaken, zoals overbelasting, een afwijkende stand van de knie (X-benen) of een disbalans van de spieren aan de voorkant van het bovenbeen (m. Quadriceps). Door een disbalans of afwijkende kniestand ontstaat er een verkeerde beweging van de knieschijf, wat leidt tot beschadiging van het kraakbeen. De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie, voornamelijk rondom de knieschijf. De meeste pijn treedt op bij het buigen van de knie. De behandeling is gericht op het wegnemen van de oorzaak, zoals spierversterkende oefeningen en podotherapeutische zolen.
Theaterknieën, ook wel bekend als "patellofemoraal pijnsyndroom" of "chondropathie van het patellofemorale gewricht", zijn knieklachten die zich voordoen aan de voorzijde van de knie, rond de knieschijf. De exacte oorzaak van theaterknieën is niet altijd duidelijk, maar het kan verband houden met verschillende factoren, waaronder overbelasting, een disbalans in spierkracht rond de knie, afwijkende kniestand (zoals X-benen), en mogelijk ook genetische aanleg.De aandoening komt inderdaad vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en mensen met X-benen lijken vatbaarder te zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat theaterknieën ontstaan door problemen met de beweging van de knieschijf in het groeve van het dijbeen, wat leidt tot irritatie en pijn.
De voornaamste klacht is pijn aan de voorkant van de knie, vooral rond de knieschijf. Bewegingen zoals hurken, traplopen en fietsen (tegen de wind in of helling op) veroorzaken vaak klachten. Ook langdurig met gebogen knieën zitten kan pijnklachten veroorzaken. Na verloop van tijd kan de pijn ook in rust aanwezig blijven in de knie. Daarnaast is druk uitoefenen op de knie pijnlijk, en er kan zwelling aanwezig zijn als gevolg van vochtophoping.
De behandeling is gericht op het wegnemen van de oorzaak, zodat de aandoening zich niet kan ontwikkelen tot artrose. Het verminderen van belasting op de knie, het afnemen van overgewicht, en het versterken van de spieren rondom de knie zijn manieren om de oorzaak aan te pakken. Veranderingen in de houding kunnen ook nodig zijn om de belasting te verminderen. De registerpodoloog kan hierbij helpen met op maat gemaakte steunzolen die de voetstand verbeteren. Een fysiotherapeut kan leren hoe de knie minder belast wordt en hoe de spieren rondom de knie sterker gemaakt kunnen worden. Operatief ingrijpen wordt over het algemeen niet snel aanbevolen omdat de resultaten vaak tegenvallen en het belastend kan zijn voor het kniegewricht.
Het verminderen van overgewicht en het vermijden van activiteiten die diepe kniebuigingen vereisen, zijn inderdaad goede zelfzorgmaatregelen voor mensen met theaterknieën. Hier zijn nog enkele aanvullende tips:
Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional, zoals een arts, fysiotherapeut of registerpodoloog, voor advies op maat en een nauwkeurige diagnose.
Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.