X-Benen

Bij X-benen staan de knieën naar binnen en zijn ze dicht bij elkaar. De mate waarin dit voorkomt, kan variëren per persoon. Omdat bij X-benen de knieën naar binnen staan, komen de pezen en spieren die aan de binnenzijde van het been en de knie liggen op overmatige rek. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan aan de binnenzijde van de knie. X-benen kunnen ontstaan wanneer de voet aan de binnenkant doorzakt. 

Oorzaken van X-Benen

Een oorzaak van X-benen kan zijn dat de voeten doorgezakt zijn. Wanneer de voeten naar binnen doorzakken, volgen de knieën deze beweging naar binnen. Als dit het geval is, kan de stand van de knieën en voeten gecorrigeerd worden met behulp van podotherapeutische steunzolen. Door de verhoging aan de binnenzijde van de steunzool wordt de holte van de voet ondersteund, waardoor de voet rechter komt te staan. Op deze manier komen ook de knieën rechter te staan, wat de rek op de pezen en spieren aan de binnenzijde van de knie vermindert.

Symptomen van X-Benen

Het naar binnen staan van de knieën kan ook gerelateerd zijn aan hypermobiliteit. Bij hypermobiliteit zijn de banden en pezen te soepel, wat kan leiden tot het naar binnen staan van de knieën. In dit geval is het vaak niet voldoende om alleen een steunzool te gebruiken, en het is verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Samen met de fysiotherapeut kunnen oefeningen worden uitgevoerd om de spieren rondom de knieën te versterken, waardoor ze sterker worden en de functie van de banden en pezen kunnen overnemen.

Behandeling van X-Benen

Wanneer u klachten ervaart, kunt u zelf ook rekening houden met uw schoenkeuze. Het dragen van stevige schoenen kan bijdragen aan het verminderen van klachten. Onder stevige schoenen verstaan we schoenen met een stevige hielomkapping (contrefort) en een solide loopzool. In vergelijking met soepele schoenen bieden stevige schoenen meer ondersteuning aan de voet. Soepele schoenen geven de voet meer bewegingsvrijheid, waardoor de voeten gemakkelijker naar binnen kunnen zakken en de knieën ook meer naar binnen bewegen. Het is dus mogelijk dat u in soepele schoenen meer klachten ervaart dan in stevige schoenen. 

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.