Lage rugpijn of Lumbago

Acute lumbago is een overkoepelende term voor plotselinge lage rugpijn, vaak geassocieerd met irritatie van de lage rugwervels en spasmen van de omliggende spieren. Deze aandoening veroorzaakt een scherpe, plotselinge pijn in de onderrug, die kan uitstralen naar de benen en vaak verergert bij abrupte bewegingen of langdurig zitten. In 75% van de gevallen is de exacte oorzaak niet bekend. Acute lumbago geneest meestal vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Het is belangrijk om de rug te ontlasten, maar wel voldoende te blijven bewegen om de spieren soepel te houden.Als de pijn langer dan drie maanden aanhoudt, wordt gesproken van chronische lumbago. Bij chronische klachten is het belangrijk om de rugspieren los te maken en spierversterkende oefeningen te doen.

Oorzaken van lage rugpijn

Lumbago wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, waarbij blokkades van wervelgewrichten of verrekkingen en verkrampingen van rugspieren een rol spelen. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerde houding of een te abrupte beweging. Andere factoren die een rol kunnen spelen, zijn onder meer stress, zwangerschap, overgewicht en een hernia. 

Symptomen van lage rugpijn

Mensen ervaren bij lumbago een plotselinge, scherpe pijn in de onderrug, vaak met uitstraling naar de billen en het bovenbeen. Dit kan gepaard gaan met stijfheid in de rug, en soms worden ook krampen in de onderrug gevoeld.

Behandeling van lage rugpijn

Als er een vermoeden is van een verkeerde stand of houding, kan de registerpodoloog corrigerende zolen maken. Hierdoor worden de voeten neutraler geplaatst en kunnen mogelijk lage rugpijnklachten verminderen. Lumbago kan ook behandeld worden door een chiropractor. Deze kan een geblokkeerd wervelgewricht weer in de juiste positie brengen. Verder omvat de behandeling pijnstilling, in beweging blijven en fysiotherapie.

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van lage rugpijn te verminderen?

Bij acute rugpijn is het aan te raden om op bed te liggen om de rug te laten ontspannen. Het is belangrijk om af en toe te blijven bewegen, zodat de rug soepel blijft. Vermijd in de eerste paar dagen hef- en tilwerk. U kunt ook pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen innemen als de klachten verergeren.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.