Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom, waardoor de rug een S- of C-vorm kan aannemen. Er zijn vier verschillende soorten scoliose:

  1. Idiopathische scoliose: scoliose met onbekende oorzaak.
  2. Aangeboren scoliose.
  3. Neuromusculaire scoliose: ontstaat door een spier- of zenuwaandoening.
  4. Degeneratieve scoliose: de scoliose ontstaat door slijtage van de gewrichten in de rug, vaak als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces.

Een scoliose kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder pijn in de rug, bewegingsbeperking en vermoeidheidsklachten. Niet alle scolioses geven echter pijnklachten. In sommige gevallen is behandeling nodig, zoals fysiotherapie, oefentherapie, het dragen van een brace of chirurgie. 

Oorzaken van Scoliose

Scoliose kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Op latere leeftijd kan het bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een verkeerde houding of een verschil in beenlengte. Als dit wordt aangepakt, vaak in combinatie met houdingstherapie, kunnen de klachten verminderen. Dit wordt ook wel een niet-structurele scoliose genoemd. Bij een structurele scoliose is de oorzaak in 80% van de gevallen niet bekend. In de lage rug kan de vergroeiing gepaard gaan met vernauwing van de zenuwen die richting de benen lopen. Dit kan niet alleen lokale pijn in de rug veroorzaken, maar ook uitstralen richting de benen.

Symptomen van Scoliose

Buiten een zichtbare kromming van de rug kunnen mensen met een scoliose pijn ervaren, met name tijdens het vooroverbuigen. Door een scoliose van de rug kunnen ook andere klachten optreden, zoals een verschil in beenlengte, hoofdpijn, uitstralende pijn naar de benen, een gekanteld bekken, een lager hangende schouder aan één kant en een vermoeid gevoel door een verminderde longfunctie. Scoliose hoeft niet per definitie klachten te veroorzaken, zoals vaak het geval is bij kinderen. Het is echter wel raadzaam om te behandelen om verdere klachten in de toekomst te voorkomen. Bovendien kan scoliose mentale klachten veroorzaken, vooral bij adolescenten, die zich vaak schamen voor hun kromme rug.

Behandeling van Scoliose

De vergroeiing kan niet genezen of voorkomen worden. Wel kan geprobeerd worden om de wervelkolom te stabiliseren en zo veel mogelijk te corrigeren. Het is belangrijk om de rug vergroeiing bij kinderen goed in de gaten te houden, vooral wanneer ze een groeispurt doormaken. Een registerpodoloog kan, eventueel in samenwerking met een houdingstherapeut of fysiotherapeut, onderzoeken wat de oorzaak is van de scoliose. Mogelijk kan de vergroeiing gedeeltelijk gecorrigeerd worden met behulp van inlegzolen, bijvoorbeeld als een van de twee voeten meer naar binnen kantelt of bij een beenlengteverschil. In ernstige gevallen kan overgegaan worden tot het gebruik van een brace of een chirurgische ingreep. 

Wat kan ikzelf doen om pijnklachten van een Scoliose te verminderen?

Bij een scoliose kunt u helaas niet veel zelf doen om de klachten te verhelpen. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts, fysiotherapeut of chiropractor.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.