Tunnelvormige teennagel

Een tunnelvormige teennagel of hyperconvexe nagel, die vaak voorkomt bij de grote tenen, heeft een zeer kromme of tunnelvormige vorm. Door deze kromming kan de nagel extra druk uitoefenen op de nagelwal, wat tot klachten kan leiden. Mensen ervaren vaak een drukkend gevoel op of onder de nagel, vooral tijdens het afzetten van de voet. Als de nagelvorm niet wordt gecorrigeerd, kan dit de kans op het ontwikkelen van een ingegroeide teennagel vergroten.

Oorzaken van tunnelvormige teennagel

Vervorming van de nagel kan erfelijk zijn of het gevolg zijn van trauma, zoals een ongeluk. In geval van trauma is de nagelplaat beschadigd geraakt, wat heeft geleid tot een verandering in vorm. 

Symptomen van tunnelvormige teennagel

Een extra bolstaande nagel hoeft niet per se problemen te veroorzaken. Als dit wel het geval is, ervaren mensen vaak irritatie, en er kan zelfs een ontsteking ontstaan als de nagel bijvoorbeeld ingroeit (unguis incarnatus). Mensen met dergelijke problemen vinden het vaak prettig om op blote voeten te lopen, omdat er dan geen schoendruk is op de aangedane plek. 

Tunnelvormige teennagel behandelen

Om de verhoogde druk in de nagelwal te verminderen, kan een nagelbeugel worden gebruikt om de nagelvorm te corrigeren. Deze beugel zorgt ervoor dat de nagelplaat vlakker wordt. Wanneer de nagelvorm voldoende is gecorrigeerd, kan de nagelbeugel worden verwijderd. Houd er rekening mee dat de nagel na verloop van tijd weer zijn oude vorm kan aannemen.

Mocht een hyperconvexe nagel problemen veroorzaken, dan kan uw registerpodoloog eventueel een nagelbeugel vervaardigen. Deze beugel heeft als doel de nagel rechter te maken, waardoor hij minder in de nagelwal duwt en als het ware vrij komt te liggen. Ook kan uw registerpodoloog u een gedegen schoenadvies geven, waarbij er gekeken wordt of de schoen voldoende ruimte biedt voor de tenen. Teennagels moeten recht worden afgeknipt. Dat is al helemaal belangrijk bij hyperconvexe nagels, waarbij er meer kans is op ingroei. Door de nagels recht te knippen voorkomt u deze klachten.  

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.