Capsulitis

Capsulitis is een ontsteking van de gewrichtskapsels in de voorvoet, gekenmerkt door irritatie en ontsteking in de betreffende gewrichten. De pijnklachten variëren van stekende tot zeurende pijn, die in intensiteit toenemen bij toenemende belasting van de voet. Bij diabetes en reuma bestaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van ulcera. Onze specialisten staan klaar om u te assisteren bij het verlichten van de klachten die voortkomen uit capsulitis. 


Hoe wordt capsulitis veroorzaakt?

Capsulitis heeft geen eenduidige oorzaak; er zijn meerdere factoren die bijdragen aan deze klacht. Het kan ontstaan door veranderingen in belasting, zoals een toename in sport- of werkactiviteiten. Ook het dragen van ander schoeisel kan bijdragen aan dit probleem. Daarnaast kan een verkeerde voetstand leiden tot capsulitis. Vaak zien we dat een combinatie van bovenstaande oorzaken een rol speelt bij mensen die met deze klacht te maken hebben. Schoeisel blijkt vaak een belangrijke factor te zijn. Het is opvallend dat veel mensen nog steeds te kleine of smalle schoenen dragen, wat resulteert in onvoldoende optimale ondersteuning van de voet. Het is essentieel dat de voet de optimale steun krijgt die het nodig heeft. Factoren die bijdragen aan capsulitis kunnen zijn:

  • Doorzakken van de voet(en)
  • Holle voet (hoge wreef)
  • Klauwstand van de tenen
  • Beperking in de beweging van het grote teengewricht/afwijkende stand van het grote teengewricht
  • Verminderde kwaliteit van het vetkussen onder de voet
  • Inadequaat schoeisel
  • Overbelasting

Symptomen

Individuen ondervinden pijnklachten ter hoogte van de bal van de voet, vooral bij het afzetten van de voet. Deze pijn wordt beschreven als stekend tijdens belasting en als een zeurende pijn in rust. Bovendien wordt vaak een branderig gevoel ervaren.

Behandeling capsulitis

Podotherapeutische zolen spelen een cruciale rol bij het corrigeren van de voetstand en het verminderen van druk op de voorvoet. Het dragen van stevig schoeisel is hierbij essentieel om de optimale functie van de podotherapeutische zool te waarborgen. Adequaat schoeisel is van groot belang, vooral in combinatie met podotherapeutische zolen. Bij voorvoetklachten is het raadzaam om schoenen te kiezen met een stevige loopzool en het buigpunt op het juiste punt, namelijk ter hoogte van de bal van de voet. Dit bevordert een soepele afwikkeling over de voorvoet en vermindert de druk op dit gebied. Naast het gebruik van hulpmiddelen en goed schoeisel, is het ook mogelijk om thuis actief bij te dragen aan het herstel. Wij kunnen u hierover adviseren.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.