Fasciitis plantaris

Wat is Fasciitis plantaris? De peesplaat (fascie) strekt zich uit als een waaier van het hielbeen (calcaneus) tot aan de kopjes van de middenvoetsbeentjes (metatarsalia). Deze peesplaat is niet erg elastisch, wat zorgt voor ondersteuning van de voetboog (het lengtegewelf) tijdens het lopen. Standsafwijkingen, overbelasting, verkeerd schoeisel, gewichtstoename of te korte kuitspieren kunnen echter leiden tot een te grote trekkracht op de aanhechting van de peesplaat.

Oorzaken van Fasciitis plantaris

Zowel mensen met platvoeten als holvoeten ervaren vaak deze klacht. Bij een afgevlakte voetboog is de pees al wat meer op lengte en zal deze door het verder naar binnen zakken van de voet tijdens het stappen nog meer op rek worden gebracht. Bij een hol voettype zal de klacht eerder ontstaan door een beperking van de schokbreking binnen het enkelgewricht. Hierdoor moet de peesplaat bijna de volledige impact verwerken tijdens het lopen. Mensen met een staand beroep die dagelijks langdurig staan of lopen zijn vatbaarder voor deze klacht. Maar ook mensen met een zittend beroep brengen de volledige achterste keten (kuitspieren, hamstrings, bilspieren, lage onderrug) in verkorte positie, waardoor ook hier vergrote trekkrachten ontstaan. Door langdurig staan, lopen of sporten ontstaan vaak de klachten. Mensen met overgewicht zijn vatbaarder voor deze klachten. 

Symptomen van Fasciitis plantaris

De termen hielspoor en fasciitis plantaris worden regelmatig door elkaar gebruikt. In beide gevallen ervaart men een stekende, zeurende pijn onder de voet ter hoogte van de hiel, die soms uitstraalt naar de binnen- of buitenkant van de voet of naar de tenen. Deze pijnklachten worden voornamelijk gevoeld bij het opstaan 's ochtends uit bed of na een langere periode van zitten. Sommige mensen ervaren ook pijn tijdens het lopen of staan.Bij hielspoor groeit er een verkalking aan het hielbeen, wat gediagnosticeerd moet worden aan de hand van een röntgenfoto. Bij fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) ontstaat het probleem doordat de pees die aanhecht aan het hielbeen (calcaneus) geïrriteerd raakt door te grote trekkrachten.

Behandeling van Fasciitis plantaris

In de ontstekingsfase (roodheid, warmte, zwelling) wordt een tape aangelegd om de spanning op de peesplaat te verminderen. Dit is een korte-termijntherapie. Voor de lange termijn zijn podotherapeutische steunzolen een effectieve oplossing. Deze hulpmiddelen corrigeren de stand van de voeten, waardoor de peesplaat rust krijgt. Het is hierbij belangrijk stevige schoenen te dragen en goed naar het lichaam te luisteren. Rust is van essentieel belang, en als er na belasting pijn aanwezig is, is de grens van belastbaarheid overschreden.In sommige gevallen kunnen (gedeeltelijke) klachten aanhouden. In dergelijke gevallen kan overwogen worden om aanvullende therapie bij de fysiotherapeut te starten. 

Wat kan ikzelf doen om klachten van Fasciitis plantaris te verminderen?

Het is belangrijk om stevige schoenen te dragen met een stevig contrefort en een stijve loopzool, zodat de voeten goed worden ondersteund. Daarnaast kunt u verschillende oefeningen doen om het herstel bij fascieklachten te bevorderen. Wij kunnen u hierover adviseren. 

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.