Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een veelvoorkomende klacht, met name bij vrouwen. Deze aandoening treedt op wanneer een zenuw in de voorvoet bekneld raakt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes, vaak tussen het tweede en derde kopje of het derde en vierde kopje. Dit kan leiden tot een brandende pijn in de voorvoet en tenen, evenals gevoelloosheid, tintelingen of scherpe zenuwpijnen.

Hoe ontstaat mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie kan verschillende oorzaken hebben. Een van deze oorzaken kan het voettype zijn, met name bij mensen met een holle voet. In dit geval ontstaat er meer druk onder de voorvoet, waardoor deze vatbaarder is voor doorzakken. Dit resulteert in smallere tussenruimtes tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes, wat een zenuwbeknelling kan veroorzaken. Foutief schoeisel kan ook een rol spelen bij deze klacht, zoals te smalle schoenen of schoenen met een te hoge hak.

Mortonse neuralgie behandelen

In veel gevallen kiest een registerpodoloog ervoor om een podotherapeutische zool aan te meten, waarbij het belangrijkste therapiedoel ligt bij het spreiden van de ruimtes tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Deze zool omvat doorgaans een voorvoetsteun die precies achter de bal van de voet wordt geplaatst. Hierdoor wordt de druk op de voorvoet verminderd en worden de tussenruimtes optimaal verspreid. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, kan er nog steeds worden overwogen om een orthese aan te meten. Dit is een teenstukje gemaakt van siliconen materiaal dat tussen de tenen wordt geplaatst. Door de tenen iets meer te spreiden, worden de tussenruimtes indirect ook vergroot. Onze voorkeur gaat echter uit naar het beginnen met het aanmeten van een zool, omdat de oorzaak van de klacht meestal voortkomt uit het voettype of de achterzijde van de voet.

Wat kan ikzelf doen om Mortonse neuralgie te verminderen?

Houd bij uw schoenkeuze rekening met enkele belangrijke overwegingen. Zorg ervoor dat uw schoenen voldoende breedte bieden bij de voorvoet, zodat de tussenruimtes tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes niet vernauwd worden. Vermijd ook het dragen van hoge hakken; idealiter mag de hak maximaal 3 centimeter zijn, maar bij voorkeur draagt u platte schoenen. Ten slotte is het essentieel dat de hielkap van de schoen stevig is (niet plat te drukken) en dat de loopzool van de schoen stijf is. De schoen mag alleen buigen bij de bal van de voet.Een geschikte schoen kan al aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van deze klacht. Als dit echter onvoldoende effect heeft, maak dan gerust een afspraak bij ons zodat wij kunnen onderzoeken wat we specifiek voor u kunnen betekenen.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.