Platvoet

Last van platvoet? De musculus tibialis posterior is een van de belangrijkste spieren voor het behoud en de werking van de voetboog, met name de mediale longitudinale voetboog. Verliest deze zijn functie in belangrijke mate, dan ontstaat platvoet. Bij het ondersteunen van de voetboog wordt er namelijk een aanzienlijke trekkracht uitgeoefend op de aanhechting (insertie) van deze spier. Klachten aan deze spier manifesteren zich voornamelijk bij de aanhechting (insertie).

Oorzaken van platvoet

Deze klachten kunnen voortkomen uit verschillende oorzaken, zoals een afwijkende voetstand of looppatroon, het gebruik van ongeschikt schoeisel, overgewicht en een toename in activiteit. Bovendien is het vaak waargenomen dat bij deze klacht een afvlakking van de voetboog aanwezig is als gevolg van verzwakking van de spier.

Symptomen van platvoet

Insertietendinopathie van de tibialis posterior wordt gekenmerkt door pijnklachten aan de binnenzijde van de voet, ter hoogte van de aanhechting van de pees. Hierbij kunnen ontstekingsverschijnselen optreden, zoals roodheid, warmte en zwelling. Als de klachten niet adequaat worden behandeld, kan de pees geleidelijk verzwakken. Dit kan leiden tot een verdere inzakking van de voetboog, uiteindelijk resulterend in de vorming van een stijve (rigide) platvoet. 

Behandeling van platvoet

Een van de belangrijkste oorzaken van deze klacht is overpronatie, waarbij de voet naar binnen zakt tijdens het lopen. Met functionele, op maat gemaakte zolen kunnen we een aanzienlijk deel van deze beweging verminderen. Hierbij corrigeren we de voetstand en verminderen we de trekkracht op de m. Tibialis posterior pees. Het optimale effect van deze zolen komt tot stand wanneer ze worden gedragen in schoenen die voldoen aan podotherapeutische richtlijnen, zoals uw registerpodoloog zal adviseren. Naast het corrigeren van de voetstand tijdens het staan en lopen, wordt ook fysiotherapeutische behandeling aanbevolen om het structurele herstel van de pees te bevorderen. De fysiotherapeut zal excentrische oefeningen voorschrijven om de pees te versterken. Indien conservatieve behandelingen onvoldoende effect hebben, kan een chirurgische ingreep overwogen worden.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.