Tendinopathie m. peroneus brevis

Tendinopathie is een overkoepelende term voor aandoeningen aan een pees. Bij tendinopathie m. peroneus brevis zijn er vooral pijnklachten aan de buitenzijde van de enkel, die kunnen uitstralen naar het onderbeen en/of richting de kleine teen. Het ontstaan van deze klachten heeft vaak te maken met overbelasting.

Oorzaken van Tendinopathie m. peroneus brevis

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot deze klachten. Vaak wordt een afwijkende voetstand waargenomen, waarbij de voet naar buiten kantelt tijdens het staan en lopen. Dit resulteert in overmatige rek op de pees, wat leidt tot overbelasting als dit gedurende langere tijd aanhoudt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een toename van sport- of wandelactiviteiten. De klachten kunnen ook ontstaan na een inversie trauma (het naar buiten zwikken van de enkel en voet), waarbij de pees ook te ver uitrekt. Daarnaast kan het dragen van ongeschikt schoeisel een rol spelen.

Symptomen van Tendinopathie m. peroneus brevis

Bij een tendinopathie van de m. peroneus brevis treden vaak pijnklachten op aan de buitenzijde van de enkel. Deze pijnklachten kunnen uitstralen naar het onderbeen en/of richting de kleine teen. Ook is het mogelijk dat er warmte, zwelling en roodheid optreden.

Behandeling van Tendinopathie m. peroneus brevis

Wanneer de klachten verband houden met een afwijkende voetstand, kan een podotherapeutische zool worden vervaardigd om de voetstand te corrigeren. Hierdoor neemt de rek op de pees af, waardoor deze tot rust kan komen. Het gevolg hiervan is dat de pijnklachten kunnen verminderen. Het is essentieel om een stevige schoen te dragen, zodat de steunzool optimaal kan functioneren. Belangrijke eigenschappen zijn een stevige loopzool en een stevig contrefort. Indien nodig kan ook een aanvullende behandeling bij de fysiotherapeut worden gestart.

Wat kan ikzelf doen om mijn pijnklachten te verminderen?

Probeer rust te nemen en luister naar het lichaam. Als bepaalde activiteiten de pijnklachten veroorzaken, verminder deze dan of vermijd ze indien mogelijk. Bij aanwezigheid van warmte, zwelling en/of roodheid op de pijnlijke plek, kunt u deze koelen. Als u minder klachten ervaart en overweegt (sport)activiteiten te hervatten, bouw dit dan langzaam op. Als de klachten desondanks aanhouden, is het verstandig een afspraak te maken bij een registerpodoloog om te beoordelen of de klachten verband houden met een afwijkende voetstand. Verder is het belangrijk stevige schoenen te dragen die de voeten goed ondersteunen.

Plan direct een afspraak

Wilt u advies of geholpen worden? Neem dan contact met ons op en plan direct een afspraak.